HTML

HTML

Uralkodóházak érdekességei

Érdekességek az uralkodóházak történetéből.

Friss topikok

Archívum

A mobiltelefontól Villásszakállúig

2010.02.14. 08:24 Wittelsbach

A mobiltelefonálás világszerte ismertté tette a Bluetooth nevet és furcsa logóját. De honnan származik ez a magyarra kékfognak fordítható szó és mi köze Villásszakállúhoz?

A Bluetooth (egy távközlési ipari szabvány és protokoll vezeték nélküli adatátvitelre, melynek segítségével számítógépek, mobiltelefonok (telefonkihangosítók) és egyéb készülékek között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot) koncepcióját a svéd Ericsson akottta meg 1994-ben. A Bluetooth a nagy viking királyról, Harald Blåtandról kapta a nevét, a technológia célja a mobil világ egységesítése volt. A névadók a nagy emberben azt a központi figurát látták, aki a külsõ támadásokkal szemben biztonságos és békés rendszert tart fent az eddig egymástól elszigetelt, lázongó dán, norvég és svéd törzsek között. Az angolul Bluetooth néven ismert uralkodó neve magyarul "kékfog"-at jelent, s a legenda szerint azért kapta ezt a nevet a király, mert nagyon szerette az áfonyát. Sok kutató szerint azonban ez csak a tipikus angol félrehallás és félreértés eredménye, mivel a név valódi jelentése: blå - "sötét hajú" és a tan - "nagy ember". Az érdekes logó pedig a H és B betűknek megfelelõ korabeli skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant idézi.

Villásszakállú, teljes nevén Villásszakállú Svend Harald fia volt, és mint ekkoriban oly sokan (és még ma is), igen türelmetlen volt a hatalom megszerzésében. Mivel apja nem akarta megosztani azt vele, fellázadt ellene, s 986-ban (egyes források szerint 985-ben) le is győzte őt. Kékfogú meghalt a küzdelemben, s így Svend lett a dán király. Miután Olaf Tryggvasson norvég király 1000-ben meghalt, Svend kiterjesztette uralmát Norvégiára, Olaf utódja, II. Erik a vazallusa lett. 1003-ban a dán flotta élén támadást intézett Anglia ellen, és elfoglalta Exetert, Salisburyt, 1010-ben Canterburyt, majd Wessexet. 1013-ban II. Ethelred (Æthelred) angol király családjával együtt Normandiába menekült. Svendet karácsony napján királlyá választották. Nekikezdett a királyság újjászervezésének, de alig öt héttel később, 1014. február 3-án meghalt. És hogy honnan származik az ő neve? Ehhez tényleg elég csak megnézni a róla készült ábrázolásokat...

(Forrás: Wikipédia)

 

Szólj hozzá!

Címkék: anglia norvégia mobiltelefon bluetooth dánia áfonya sven canterbury blatan harald villásszakállú vazallus kékfogú

A bejegyzés trackback címe:

https://uralkodohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr551756415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása